Омекотители за вода

В България има много населени места, където водата е от т.нар. твърда вода или по-точно казано,твърдата вода е вода с високо съдържание на минерали, обикновено калциеви и магнезиеви (Mg2+) йони, и в някои случаи други разтворени елементи като бикарбонати и сулфати.

Системите за омекотяване на вода са приложими и в домакинства, които използват като водоизточник кладенец.

Твърдата вода причинява петна, които представляват остатъци от минерални наслагвания, които се образуват след изпарението на водата.

Наслагванията може да доведат до запушване на тръби, повреда на нагреватели за вода, наслагвания по самовари за чай или кани за кафе, или пък до намаляване на живота на тоалетни чинии.

Всичко това би могло да се избегне , като се използва уред, наречен омекотител за вода.

Съоръжението се монтира директно към захранващия водопровод.

Постъпващата вода преминава през омекотителя, като в него върху йонно-обменна смола се задържат карбонатите (варовика). След запълване на капацитета, съоръжението се самопочиства (регенерира).

Като консуматив се използва таблетирана сол. По време на регенерация варовикът, реагирал със солевия разтвор, се изхвърля в канала и в жилището постъпва само омекотена вода. Всички тези процеси се извършват под контрола на вградена електронна микропроцесорна система в съоръжението.

Необходимо е по един път месечно да бъде добавяна сол в резервоара.